Mats Rånlund Stalltips

Mats Rånlund Stalltips

Om bloggen

Här presenterar vi information om våra hästar samt travtips.

Träningsfilosofi

TräningsfilosofiSkapad av Ingwar Håkansson sön, mars 14, 2010 11:54:38

Hästar är individer och precis som oss människor, födda med olika förutsättningar. Individuell anpassning av träningen efter hästens fysiska och psykiska förutsättnigar är för oss en självklarhet. Nedan berättar Mats lite kortfattat om sin träningsfilosofi.


Hästarna tränas genom ett väl genomtänkt schema som syftar till att bygga upp styrkan i kroppen för att klara av tävlingstempo med minimal skaderisk. Nästan alla moderna hästar är naturligt snabba och travar lätt, tränarens uppgift är framförallt att förbereda skelett och muskulatur för vad som krävs idag. Hästarna byggs upp med mycket arbete utan att överdriva tempo, hästarna ska träna strax under mjölksyragränsen för att undvika ledskador och aldrig gå sig "tomma" i träning (alltid i hand). Detta är viktigt, inte bara för kroppen utan även för psyket, hästarna ska tycka om att träna!


Ettåringarna går långsamt ungefär 8 km, 4 dagar i veckan under hösten. Efter nyår, när vädret tillåter börjar tempoträningen med intervall träning (3x 500m) 2ggr i veckan. Hastigheten sänks aldrig med mer än 5 sek/månad räknat på km tid. När hästarna med lätthet går 1.40 tempo bytes ett intervalljobb var fjortonde dag ut mot ett distansjobb på 1640 meter. All träning sker i grupp för att vänja hästarna att gå i fält samt för att motivera dem. Distansjobben körs i jämnt tempo förutom att sista 500 alltid körs något snabbare än distansen. I slutet av tvåårssäsongen ökas antalet intervaller successivt till max 6st och distansen ökas till max 700 meter.


Hästarnas pulsfrekvens mäts vid en exakt tid efter arbetets slut. Detta för att kontrollera hästens svar på träning (kondition). Förhöjd pulsfrekvens kan även indikera att något inte står rätt till med hästen.

  • Kommentarer(0)//www.matsranlund.com/#post119